Portrete notorii

GRADESCU, Nicolae

Data naşterii 1865 — 8. IX. 1941
Activitatea jurist si om politic.
Scurtă descriere In 1875 este inscris la Gimnaziul nr. 3 din Harkov pe care-l absolveste cu mentiune in 1883. Termina Universitatea din Harkov (Sectia stiinte ale naturii)


GRADESCU Nicolae
( 1865 - 8. IX. 1941) jurist si om politic.
S-ar fi nascut din parinti urmasi ai unor nobili moldoveni refugiati din sudul
Basarabiei dupa infrangerea de la Stanilesti (1711) - la Harkov sau intr-un sat din regiunea Harkov.
 In 1875 este inscris la Gimnaziul nr. 3 din Harkov pe care-l absolveste cu mentiune in 1883.
Termina Universitatea din Harkov (Sectia stiinte ale naturii).
Lucreaza un timp in calitate de lector de biologie, chimie si fizica la Gimnaziul nr. 1 din Harkov.
 Sustine ca extern examenele la Facultatea de Drept a Universitatii din Harkov.
In 1890 publica la Sankt-Petersburg lucrarea fundamentala Studierea sociologica a dreptului, in cadrul Universitatii din Kazan obtine gradul de magistru in jurisprudenta.
Tine lectii si prelegeri de drept civil la Universitatea din Harkov. In 1902 participa hi sedintele plenare si pe sectii ale Congresului International al Societatii Dreptului Penal din Sankt-Petersburg, in 1905 colaboreaza la ziarul Mir, acesta fiind in scurt timp inchis de cenzura, fiindca publica articole indreptate impotriva Guvernului, cauza pentru care G. este lipsit de titlul de nobil si exilat in regiunea Arhanghelsk. Intre timp, cetatenii regiunii Harkov, recunoscandu-i meritele, il aleg deputat in Duma de Stat a Imperiului Rus de legislatura intai din partea orasului Harkov. G. se intoarce din exil, este repus in drepturile de nobil. La Sankt-Petersburg, pe langa faptul ca isi exercita functiile de deputat in Duma de Stat, func-tioneaza ca profesor la Institutul Politehnic. Publica studiile Marxismului idealismul (1905), Probleme ale dreptului contemporan (1906), Dreptul si economia (1906) s. a. Un timp este redactor-sef al ziarului Russkaia mysl'  colaboreaza la ziarul Reci si la alte periodice. Numele lui G. este citat in 18 lucrari ale lui V. Lenin, in care e supus unei critici, intre anii 1916 - 1920 studiaza profund operele lui K. Marx, F. Engels, V. Lenin, in 1926 publica lucrarea Rusia de odinioara si de astazi (Moscova-Leningrad), in 1928 vede lumina tiparului cartea sa Provenienta omului de la maimuta cu 25 desene executate de autor. Conceptiile cu privire la originea omului pe pamant sunt dezvoltate in monografia Istoria culturii materiale  (Leningrad, 1930).
 A activat in scoala superioara ca profesor si decan al Facultatii de Drept la diferite universitati si institute din Petersburg (ulterior Leningrad) si Harkov mai bine de 50 de ani. A publicat peste 300 de articole, monografii, indicatii didactice, carti de popularizare a cunostintelor stiintifice. A lasat o zestre stiintifico-pedagogica enorma, care urmeaza sa fie adunata si studiata (E. Nirca).
 O strada in Chisinau (fosta Novaia), situata in sectorul Botanica (cartierul Muncesti), ii poarta numele (N. Gradescu).
Opera: Современные вопросы права. - Harkov, 1900 Марксизм и идеализм. - Harkov, 1905; Право и эконо-мика. - Sankt Petersburg, l906; Россия прежде и теперь - Moscova-Leningrad, 1926. 
 

Bibliogr. :
1. Новый энциклопедический словарь. Vol. 14. Editori: F. Brockhaus, I. Efron. - Sankt Petersburg.
2. Nirca, E. Sa ne cunoastem compatriotii. Nicolai Andreevici Grudescul //Nistru. - 1989. -nr. 9.

Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor