Organizaţii internaţionale

Organizatii Regionale si Internationale

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)
OSCE cuprinde 55 de state din zonele de Est si Sud-Est ale Europei (inclusiv Moldova ), Caucaz, Asia Centrala si America de Nord. Actiunea Rule of Law (Suprematia Legii ) sustine programele referitoare la anti-coruptie si ofera recomandari privind imbunatatirea cadrului juridic. Biblioteca OSCE include documentele oficiale in format digital, ce dateaza din 1975 pina in prezent.

Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud-Est
Pactul de stabilitate este o initiativa politica ce sprijina proiecte in Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia, Muntenegru si Kosovo. Ariile cheie de influienta sunt democratie , economie si stabilitate .

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)
Organizatie internationala fondata in anul 1948. Accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere, perfectionarea politicii economice si sociale pentru guvernele tarilor membre. Colectia SourceOECD include carti si periodice online, si o baza de date statistica.

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC)
Organizatie internationala, fondata in 1995, care supervizeaza un numar mare de acorduri care definesc "regulile comerciale" dintre statele membre. WTO este succesoarea „Acordului general asupra tarifelor si comertului“ si opereaza in directia reducerii si abolirii barierelor comertului international. Este dizlocata in Geneva (Elvetia). Site-ul Contine o colectie diversa de acte juridice : tratate , decizii si alte documente.

Banca Mondiala
Scopul ei principal este ajutorarea celor mai sarace populatii si state, folosindu-si resursele financiare si umane, precum si experienta bogata, pentru a reduce saracia din tarile in curs de dezvoltare, crescand nivelul cresterii economice si imbunatatind nivelul de trai. Misiunea BM in Moldova ofera electronic date statistice, rapoarte si publicatii ale BM. Centrul de informare publica furnizeaza acces gratuit la informatiile Grupului BM.

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)
Organizatie internationala orientata spre colaborarea defensiva stabilita in 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat in Washington pe 4 aprilie, 1949. Scopul esential este de a apara libertatea si securitatea tuturor membrilor sai prin mijloace politice si militare. Site-ul oficial include o biblioteca electronica cu publicatiile si documentele oficiale, precum si activitatile si noutatile curente ale NATO.

Platforma:https://www.energieportal.nl/english

Oferă informații despre schimbările climatice și energia din surse regenerabileAcesta își propune să sprijine consumatorii și companiile, prin schimbul de cunoștințe și de promovare în domeniul energiei durabile, reguli și reglementări, economisirea de energie etc.

Consiliul Europei ,
cu sediul la Strasburg, a luat nastere la 4 mai 1949 si reuneste toate statele Uniunii Europene si alte state din Centrul si Estul Europei. Drepturile omului , legalitatecoeziune sociala , educatie si cultura .

Organizatia Natiunilor Unite (ONU)
Cea mai importanta organizatie internationala din lume. Fondata in 1945, are 191 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului, cooperarea internationala si respectarea dreptului international. Sediul central al organizatiei este situat in New York. Pagina oficiala, prezentata in engleza , franceza , rusa ofera informatii despre pace si securitate , economie si dezvoltare sociala , drepturile omului , actiuni umanitare si drept international . Ghidul ONU include rapoarte, resolutii, inregistrari ale intrunirilor, publicatii. UNBISNET (United Nations Bibliographic System) reprezinta un indice online al publicatiilor ONU indexate de Biblioteca Dag Hammarskjold si Biblioteca ONU din Geneva.

Fondul Monetar International (FMI)
Institutie financiara internationala care reuneste 184 de tari membre. Infiintat in iulie 1945, in urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA). FMI are ca principale responsabilitati, promovarea cooperarii monetare internationale, facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, promovarea stabilitatii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenta in scopul crearii unui sistem multilateral de plati si punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati. Raportul FMI despre Republica Moldova se acceseaza aici .

Curtea Internationala de Justitie (CIJ)
Organ juridic al Natiunilor Unite este compus din 15 judecatori independenti. Jurisdictia C.I.J. are caracter permanent si este facultativa, fiind determinata de consimtamantul statelor–parti la litigiul cu care a fost sesizata. Unicul organ principal care nu-si are sediul la New York, ci la Haga. Site-ul oficial include deciziile C.S.J. , documentele constituitive ale curtii si publicatiile oficiale .

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO)
Organizatie fondata la 16 noiembrie 1945. Sediul central la Paris, (Franta) si 73 filiale in diverse tari din lume, inclusiv Moldova . UNESCO are 190 de state membre (octombrie 2003) si 6 state asociate. Republica Moldova a aderat la 27 mai, 1992. Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in educatie , stiinta , cultura si comunicatii pentru a se reusi stabilirea unui respect universal fata de justitie si pentru drepturile fundamentele ale omului. Aici accesati documentele oficiale ale UNESCO: conventii , recomandari si declaratii .

Organizatia Internationala a Muncii (OIM)
Elaboreaza politicile si programele destinate ameliorarii conditiilor de munca si posibilitatilor de angajare, fixand totodata normele internationale utilizate in toate tarile lumii in domeniul fortei de munca. Sediul central este dislocat la Geneva. Biblioteca si centrele informationale ale OIM  ofera acces la APPLIS  – baza de date a standardelor in domeniu protectiei muncii, NATLEX – baza de date a legislatiei nationale si internationale referitoare la dreptul municii si alte resurse informationale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)
Organizatie ce coordoneaza programele destinate sa rezolve problemele de sanatate si sa permita tuturor sa ajunga la un nivel de sanatate cat mai ridicat. Domeniile sale de actiune sunt: imunologia, educarea in domeniul sanatatii si distribuirea de medicamente. Sediul central este dislocat la Geneva. Biblioteca electronica contine baza de date WHOLIS si publicatiile OMS .

Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF)
A fost creat de catre Ansamblea Generala al Natiunilor Unite in 1946. UNICEF ofera asistenta umanitara si pentru dezvoltarea copiilor si mamelor lor in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv Moldova . Este fondata prin voluntariat. Sediul central este dislocat la New York. Ambele versiuni ale site-ului oficial al paginii, englez si francez ofera acces la resursele UNICEF.

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Mediului (UNEP)
A fost fondat in 1965 si reprezinta continutul sistemului Natiunilor Unite, ce se ocupa de promovarea protejarii mediului ambiant. Resurse informationale detaliate pentru persoane ce iau decizii , cercetatori , jurnalisti , persoane business , societatea civila , copii si tineri .

Organizatia Internationala a Proprietatii Intelectuale (OMPI)
Incurajeaza protectia internationala in domeniul proprietatii intelectuale si faciliteaza cooperarea in materia drepturilor de autor, marcilor, planurilor industriale si a brevetelor. Sediul central este dislocat la Geneva. Pagina oficiala ofera informatii despre activitatea WIPO si resurse documentare , atit in rusa , cit si franceza . Biblioteca digitala include colectia CLEA (colectia legislativa despre proprietatea intelectuala) si Directoriul statistic WIPO al proprietatii industriale.

Uniunea Europeana
Entitate politica, sociala si economica, europeana. Este considerata a fi o constructie sui generis, situandu-se intre federatie si confederatie. Acces la documentele oficiale  ale UE
EU-LEX incorporeaza legislatia integrala a UE: tratate , acte legislative , practica judiciara si subiecte discutate in parlament .

Principalele institutii ale Uniunii Europene, cunoscute ca institutii centrale si implicate in procesul de decizie, sunt reprezentate de Parlamentul European , Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt: Curtea Europeana de Justitie, Curtea de Conturi si Ombudsmanul European . Nu in ultimul rind, avem institutia financiara reprezentata de Banca Europeana de Investitii – care sprijina implementarea politicilor UE şi Banca Central Europeana – creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor . Consiliul European are rol de stimulator al discutiilor si intiativelor comunitare.

Parlamentul European
Cu sediul la Strasbourg este ales din 1979 la fiecare cinci ani prin adunarea reprezentativa a celor 460 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Registrul Public Documentar al UE si Directoriul legislativ include sesiunile plenare, rapoartele verbale (aprilie 1996-); rapoarte generale (iulie 1994-); procesele verbale ale sedintelor (July 1994-) documente adoptate (iulie 1994-).

Comisia Uniunii Europene
Organul executiv al Uniunii, compus din 25 de comisari, numiti de guvernele statelor membre din randul cetatenilor acestora. Serviciile Comisiei sunt compuse din 26 de directii generale si 9 servicii, precum si aproximativ 250 de organe subsidiare. Aici sumarul legislativ .

Curtea de justitie a Comunitatii Europene
Instituita prin Tratatul de la Paris este compusa din 15 judecatori si 8 avocati generali, numiti de guvernele statelor membre. Sediul central este dislocat la Luxeburg. Centrul informational al CJ UE ofera acces la practica judiciara si adnotarile la hotaririle CJCE , inclusiv la Biblioteca virtuala EuroLib .

Curtea de europeana conturi
Instituita in 1997, examineaza legitimitatea si regularitatea intrarilor si iesirilor din Uniunea Europeana si supravegheaza gestiunea financiara sanatoasa a bugetului UE. Curtea de conturi este compusa de un cetatean pentru fiecare stat membru, numit de Consiliul Uniunii Europene cu un mandat de sase ani, care poate fi innoit.

Ombudsmanul European
Site-ul ofera informatie referitoare la rapoartele institutului ombudsman  (incepind cu 1995), deciziile (30 iunie, 1998-) si recomandari .

Banca Centrala Europeana (BCE)
Banca centrala a Uniunii Europene, cu functia de administrare a politicii monetare in tarile care folosesc euro ca moneda. Sediul central este dislocat la Geneva Frankfurt.
Detalii despre documentele oficiale publicate accesati aici .

Banca Europeana de Investitii
Institutia financiara a Uniunii Europene a fost stabilita in conditiile Tratatului de la Roma. Sediul central se afla in Kirchberg, Luxemburg. Portalul BEI  ofera inormatii despre publicatiile bancii : rapoarte, buletine informationale, studii etc.

Comitetul Economic si Social  implicarea societatii civile in viata politica si care reprezinta cele mai importante grupuri de interese din domeniile economic si social.

Comitetul Regiunilor  isi desfasoara activitatea in exclusivitate pe baza propunerilor venite din partea statelor membre.

 
Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor