BPD Ajutor

Nu plagiatului@bibliotecii tale*

Mentionarea corecta a surselor in cadrul unei lucrari academice denota un important indiciu al culturii informationale.
 
Citarea adecvata da un sens academic inalt si ofera atitudine impecabila activitatii de cercetare. O citare corecta confera autoritate propriilor idei si scoate in evidenta contributia originala a acestuia.

De asemenea, mentionarea sursei este obligatorie atunci cind citezi, parafrazezi, rezumi sau utilizezi rationamente si idei ce apartin altora. Regula de baza este aceea de a face trimiteri  bibliografice catre orice text/sursa care nu reprezinta cunoştinţe generale.
In speranta ca veti gasi util acest semn de carte va dorim succese.

***

Citarea

Orice text preluat cuvint  cu cuvint dintr-o sursa trebuie pus intre ghilimele (“ ”)  si mentionata sursa in cadrul listei bibliografice inclusa la sfarsitul lucrarii. Descrierea bibliografica poate fi mentionata de asemeni intr-o nota de subsol sau in lista referintelor bibliografice mentionandu-se autorul, titlul lucrarii, locul si data la care a fost publicat materialul inclusiv si numarul paginilor.

In text pot fi inserate numarul de ordine al sursei bibliografice (numar care corespunde documentului din bibliografia de la sfarsitul lucrarii) si pagina la care se afla referinta respectiva in sursa bibliografica mentionata.

Parafrazarea

Parafrazarea reprezinta utilizarea propriilor cuvinte pentru a reproduce un anumit text sau idee. Exista situatii in care se pot utiliza in paranteze cuvintele preluate din textul studiat.

Parafrazarea nu este binevenita, dar in cazul in care se utilizeaza este obligatorie mentionarea sursei.

Rezumarea

Sintetizarea informatiilor dintr-un anumit paragraf sau lucrare folosind propriile cuvinte, trebuie sa fie insotita de mentionarea sursei la sfarsitul lucrarii in lista bibliografica.

Idei, fapte, formule, tabele, grafice etc.

In cazul in care nu reprezinta cunostinte generale, oricare idee, fapt, formula, tabel, grafic, sursa lor de inspiratie trebuie mentionata.
Nu trebuie de uitat ca mentionarea sursei se face chiar si atunci cand se „imprumuta” o anumita logica a expunerii.
O mentiune aparte o reprezinta graficele. Interzicerea preluarii imaginilor este prevazuta de catre detinatorul dreptului de autor. In cazul in care s-au produs modificari de conceptie se sugereaza  mentionarea sursei originale.
Pentru detalii va sugeram sa consultati urmatoarele surse:

- Eco, Umberto. Cum se face o teza de licenţa: Discipline umanistice / Umberto Eco; in romaneste de George Popescu. - Bucuresti : Pontica, 2000. -  203 p.

- Gherasim, Alexandra; Turcan, Nelly. Ghidul metodologic pentru elaborarea tezelor de licenta si de masterat / Universitatea de Stat din Moldova; Sectia Didactico-metodica. - Chisinau. -  2005. - 67 p.

*- @ bibliotecii tale reprezinta campania americana (@your library) de promovare a bibliotecii in mediul electronic. Asociatia Bibliotecarilor din RM a aderat in august 2002. 

icon Versiunea pentru tipar.
Pagini: « 6 7 8 9 10 »  
Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor