BPD Ajutor

Elaborarea listelor bibliografice

Elaborarea unei liste bibliografice corecte denota un important indiciu al culturii informationale.

Biblioteca Publica de Drept considera oportun si necesar utilizatorilor ei promovarea principiilor referitoare la alcatuirea bibliografiilor si listelor bibliografice din cadrul lucrarilor cu caracter stiintific: referat, lucrare anuala, teza de licenta si magistru, lucrare de doctor etc.
 
Aranjarea rationala a documentelor in cadrul listei confera atitudine academica si seriozitate abordarii activitatii de cercetator.

In speranta ca veti gasi util acest semn de carte va dorim succese.

Literatura utilizata in cadrul cercetarii precum si cea conexa tematicii studiului reprezinta o parte componenta a unei lucrari stiintifice.

Destul de frecvent se utilizeaza principiul alfabetic de aranjare a surselor folosite, in cadrul caruia lucrarile sunt oferite in ordine alfabetica a numelui (de familie) al primului autor sau titlului cartilor, in cazul descrierii la titlu. Lucrarile aceluiasi autor sunt aranjate in ordinea alfabetica a titlurilor cartilor. Daca lista cuprinde carti in diferite limbi, atunci se indica documentele in limba  romana, apoi cele in limbile cu caractere latine, urmate de cele cu caractere chirilice etc.

Principiul pe subiecte sau tematic se aplica in cazul in care lista surselor poate fi aranjata dupa categorii, fiecare avand un subiect specific. In cadrul fiecarui capitol se aranjeaza conform ordinii alfabetice.

Principiul logic poate fi aplicat in cazul in care descrierile bibliografice pot fi grupate în dependenta de continutul surselor  de la general la concret. in cadrul rubricilor e necesar de a urma principiul alfabetic.
 
Principiul cronologic poate fi utilizat in cazul in care lucrarile sunt aranjate in ordinea publicarii sau scrierii acestora.  Acest tip de organizare ofera ideea evoluarii stiintei sau mediului de dezvoltare al subiectului abordat.

Principiul personal presupune aranjarea datelor conform autorilor care au tratat un subiect cercetat, iar lista de literatura este divizata in doua compartimente: lucrarile autorului si literatura care oglindeste viata si activitatea acestuia. In cadrul categoriilor, de regula, literatura este aranjata in ordine cronologica, desi pot fi utilizate si alte principii.

Aranjarea conform principiului tipurilor de documente poate fi utilizata in cazul in care sunt folosite diverse tipuri de acte normative, monografii, articole din ziare si reviste, manuscrise, etc. In acest caz documentele oficiale detin locul primar, urmate de carti si articole din periodice.

In final aranjarea ramine la latitudinea studentului, acesta urmind sugestiile coordonatorului/conducatorului stiintific si a politicilor institutiei academice in cadrul careia isi face studiile.

Pentru orice ajutor informational
va încurajam sa ne contactati la
urmatoarea adresa:

Str. Armeneasca, nr. 42
Chisinau, MD 2012
tel/fax (373 22) 275393
e-mail: info@pll.md
www.pll.md

icon Versiunea pentru imprimare.

Pagini: « 6 7 8 9 10 »  
Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor