Expozitii on-line

10 decembrie 1948 - Declaratia Universala a Drepturilor Omului


Intr-o perioada de rascruce spre un nou mileniu se poate afirma, cu toata convingerea, ca indiferent de marile deosebiri care exista intre constitutiile statelor, o serie de principii fundamentale sunt astazi general recunoscute si acceptate. Idei precum suveranitatea poporului, separatia puterilor, egalitatea cetatenilor, recunoasterea drepturilor omului au devenit un adevarat patrimoniu comun al gandirii juridice.

Nici o tara din lume, nici o reglementare constitutionala, oricat ar fi de tributara unor principii politice sau unor ideologii, nu pot face abstractie de principii unanim acceptate, in general, si principiului respectarii drepturilor omului, in special, care s-au impus si se impun in continuare in practica internationala si in practica constitutionala a statelor, deoarece ele se intemeiaza nu numai pe o indelungata istorie, pe o experienta fructuoasa, pe recunoasterea - uneori cu pretul unor sacrificii - a ceea ce ar insemna indepartarea de la principiile Democratice.

Biblioteca Publica de Drept ofera celor interesati urmatoarea Epozitie On-Line, care contine carti si editii periodice din colectiile bibliotecii:

 

Garantare drepturilor omului

Garantare drepturilor omului

Micu Doina. Garantare drepturilor omului .- Bucuresti: All Beck, 1998 . - 280 p.

Prezenta lucrare trateaza pe larg raportul dintre individ si stat din perspectiva drepturilor si obligatiilor fundamentale. Existenta fortei nu confera autoritatea guvernantilor si existenta autoritatii nu confera un caracter just decizii luate in numele celor guvernanti. Nevoia de a proteja individul fata de mase si tehnica, de eventuale decizii contrare interesului celor guvernanti, dorinta de ameliorare a conditiei umane continua sa fie actuala si astazi.


Reglementarea juridica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului

Reglementarea juridica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului

Morosan Ion, Girbu Nicolae. Reglementarea juridica a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului .- Chisinau: Universitatea de Criminologie, 2003 .- p. 178

In conditiile in care Republica Moldova se elibereaza de mostenirea trecutului, fortele sociale si politice din tara trebuie sa se angajeze intr-o ampla actiune de faurire a unui sistem democratic, in care drepturile si libertatile fundamentale sa fie respectate si garantate prin lege. Lucrarea se adreseaza in egala masura tututor celor care studiaza aceasta problema caci drepturile si libertatile fundamentale ale omului fac parte integranta din dreptul aplicat in Republica Moldova, conform Constitutiei din 1994. De aceea cunoasterea drepturilor fundamentale de un cerc larg de persoane, existenta unor institutii abilitate in protejarea efectiva a lor, ar duce la o redresare a situatiei in care se afla tara noastra si la o stabilitate ferma care ar face ca "casa europeana" sa deschida usile.


Drepturile omului in dreptul international contemporan

Drepturile omului in dreptul international contemporan

Diaconu Ion. Drepturile omului in dreptul international contemporan .- Bucuresti: Lumina Lex, 2001.- p. 459

Prezenta lucrare reprezinta un indrumar ce serveste ca studiu problema si tematica drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, atit la nivelul importantei ce-l reprezenta in trecut cit si a rolului ce il joaca pentru crearea statelor democratice si a pacii in lume, astazi. Accentul pus pe rolul drepturilor omului in perioada moderna a adus schimbari esentiale in cursul evolutiei istoriei, precum si fiind considerate un obiectiv principal de implementare in cazul multor state, precum si conditie de aderare in cadrul multor organizatii internationale, cum sunt Consiliul Europei, ONU, Uniunea Europeana etc.


A Practitioner's Guide to the European Convention of Human Rights

A Practitioner's Guide to the European Convention of Human Rights

Reid Karen . A Practitioner's Guide to the European Convention of Human Rights .- Thomson: Sweet&Maxwell, 2003.- p. 502

Pentru a dori ca toate declaratiile sa devina realitate, avem nevoie sa tinem cele mai strinse legaturi cu unica organizatie inzestrata cu sarcini de protectie a drepturilor omului, cum este Consiliului Europei, deoarece scopul activitatii vizeaza consolidarea bazei comune pentru o societate libera si democratica. Ideea acestei lucrari consta in faptul ca atragerea atentiei cit mai mare asupra rolului acestei organizatii in protejarea drepturilor fundamentale si rolul primordial pe care il prezinta drepturile omului in general, combinate cu intarirea generala a constiintei europene datorita diversitatii celorlalte activitati ale sale, netezesc calea pentru cei ce doresc admiterea in institutiile si structurile de decizie cu un mai pronuntat element supranational, cum este Uniunea Europeana.


Leading Cases of European Court of Human Rights

Leading Cases of European Court of Human Rights

Leading Cases of European Court of Human Rights .- Ars Aequi Libri: Maklu, 1997 .- p. 788

Prezenta colectie de jurisprudenta include o selectie din cele mai recente solutii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Alegerea facuta in prezentarea cazurilor incearca sa ilustreze jurisprudenta semnificativa in materie, astfel incat, ca orice judecata de valoare, ea poarta indiscutabil o amprenta subiectiva. Lucrarea se adreseaza in special studentilor invatamintului universitar si postuniversitar, dar si teoreticienilor si practicienilor dreptului, interesati de consacrarea si garantarea europeana a drepturilor de procedura.


Les Droits de L’homme

Les Droits de L’homme

Wachsmann Patrick. Les Droits de L’homme.- Paris: Dalloz, 2002.- p. 180

Drepturile omului, sub aspect international, sunt drepturile subiective individuale, esentiala pentru existenta, demnitate, libertate, egalitate, fericire si libera dezvoltare a fiintei umane, consacrate si garantate prin normele dreptului international public. Cerecetarea dreptului omului a capatat in ultimile decenii proportiile unui amplu fenomen politic si juridic, in acest proces fiind implicate toate popoarele, monografia data fiind un bun eluzoriu a acestui fapt.


Protectia internatinationala a drepturilor omului: surse, institutii, proceduri

Protectia internatinationala a drepturilor omului: surse, institutii, proceduri

Popescu C.L., Protectia internatinationala a drepturilor omului: surse, institutii, proceduri. – Bucuresti: ALL BECK, 2000.- 240 p.

Cartea se constituie intr-o incercare a autorului de a sistematiza si explica institutiile juridice internationale referitoare la consacrarea si garantarea drepturilor omului. Prin urmare, forma aleasa este acea a notelor de curs, cu o prezentare unitara a materei.


Protectia drepturilor omului

Protectia drepturilor omului

Jofa Constantin. Protectia drepturilor omului.- Iasi: Chemarea, 1999.- p. 236

Cartea reflecta protectia drepturilor omului in confruntare cu numeroase dificultati, lacune, contradictii si sfidari, in plan intern si international; care decurg din sisteme legislative si institutionale necorespunzatoare, altele din lacunele ale reglamentarilor internationale ori ale respectarii acestora, altele din ignorarea unor drepturi si in sfirsit, altele din starea de saracie si subdezvoltare.

Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor