Expozitii on-line

18 decembrie – Ziua Profesionala a Politiei


In Republica Moldova politia este institutia specializata care are atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor, a avutului public si privat, prevenirea si descoperirea infractiunilor, asigurarea ordinii si linistii publice in conditiile legii.

Prin activitatea de fiecare zi, fortele de politie influenteaza asupra respectarii tuturor categoriilor de drepturi ale cetatenilor, printre care: drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale. Totodata, politistii sunt permanent in contact cu populatia la toate nivelurile societatii si astfel ei sunt partineri in efortul comun de mentinere a sigurantei, supravegherii, securitatii cetatenilor.

Astfel, politia contribuie la protectia tuturor drepturilor omului prin mentinerea ordinii sociale in asa fel, incit oamenii sa se poata bucura de drepturile si libertatile sale.

Biblioteca Publica de Drept va aduce sincere felicitari cu ocazia Zilei Profesionale, dorindu-va succese in viitor!!!

Biblioteca Publica de Drept ofera celor interesati urmatoarea Epozitie On-Line, care contine carti din colectiile bibliotecii:

Ghidul deontologiei politienesti

Ghidul deontologiei politienesti

Creanga C., Stamatin Stefan. Ghidul deontologiei politienesti. - Chisinau, Centrul ed. al. Acad. “Stefan cel Mare” a MAI al R. Moldova: 2004.- 275 p.

Un cod de etica politineasca punind in lumina normele, finalitatile si valorile politiei, beneficiind de o larga publicitate, poate sa contribuie la consolidarea increderii societatii si la imbunatatirea relatiilor de colaborare cu ea. Prezenta carte contine un ansamblu de principii directoare si poate servi drept orientare si sursa de inspiratie atit pentru reforma sistemului politienesc, cit si pentru eficacitatea politiei si acceptarea sa de catre piblic, precum si accentualizarea rolului comun in vederea luptei eficace contra criminalitatii, atit la nivel national cit si pe plan international.


Eu si politia. Я и полиция

Eu si politia. Я и полиция

Eu si politia: recomanadari practice in domeniul relatiilor cetatenilor cu organele de urmarire penala. Org obsteasca “Protecta drepturilor catatenilor”. - Ed a 2-a. - Chisinau, Tiprografia Centrala: 2003. - 120 p. – text paralel: lb.rom., rusa.

Scopul acestui ghid este de a contribui la armonizarea relatiilor dintre politie si cetatenii Republici Moldova, precum si a atentiona opinia publica la respectarea drepturilor omului si lichidarea analfabetismului in acest domeniu. Ghdiul aduce la cunostinta cetatenilor de rind modalitatle de realizare a drepturilor si libertatilor sale.


Functionarul de politie

Functionarul de politie

Functionarul de politie. Ghidul cetateanului. - Chisinau, Cartier: 2002. - 148 p.

In multe cazuri politistii isi permit sa depaseasca limitele legii, profetind de nivelul scazut al culturii juridice a populatiei. Ghidul dat serveste drept indrumar pentru orice cetatean interesat de apararea drepturilor sale.


Politia si securitatea publica

Politia si securitatea publica

Politia si securitatea publica: Materialele conferintei stiintifico-practice 9 decembrie 2002. - Chisinau, Acad. “Stefan cel Mare”: 2003. - 140 p

Rolul deosebit pe care-l au Organele Afacerilor Interne este primoridial in vederea mentinerii ordinii si securitatii publice, iar apararea drepturilor omului este scopul de baza al tututror organelor de stat si fiecarui cetatean in parte. Acestea au fost directiile primordiale ale conferintei sustinute de catre Academia “Stefan cel Mare” in data de 9 decembrie 2002.


Politia si societatea civila

Politia si societatea civila

Politia si societatea civila. Resp. de ed. C.Creanga, coord. Oleg Balan; Academia de Politie “Stefan cel Mare”. - Chisinau, Colograf-Com: 2001. - 173 p.

Culegerea de fata cuprinde o serie de studii, materiale si comunicari discutate in cadrul a doua semniare organizate de Comitelul Helsinki pentru Drepturile Omului in colaborare cu Academia de Politie “Stefan cel Mare”. Culegerea este divizata in doua mari compartimente: in primul rind este oglindit fenomenul torturii; iar in cel de-al doilea parte sunt elucidate diversele aspecte ale activitatii politiei la inceput de mileniu.


Полиция и милиция в механизме обеспечения государственной власти России: теория, история, перспективы

Полиция и милиция в механизме обеспечения государственной власти России: теороя, история, перспективы

Автурин Ю.Е. Полиция и милиция в механизме обеспечения государственной власти России: теория, история, перспективы. - Санкт-Петербур, Юридичесий центр пресс: 2003. - 501 стр.

In contextul mecanismului asigurarii puterii de stat monografia data oglindeste intrebarile formarii juridico-orgazitionale a politiei Imperiului Russ, militiei Sovetice si militie Federatiei Ruse. Sunt cerectate problemele formarii si edificararii dreptului politinesc, proprietatile doctrineii sovetice legislative, politice, economice care au conditionat formarea si dezvoltarea a institutului militiei in Russia contemporana. Este propusa si reglementata o nou model organizational-juridic al sistemului militiei, conditionata de procesele de construire a unui stat de drept in Russia.

Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor