Evenimente

15.07.2019

Hrisovul din 17 iulie 1436 - cea mai veche atestare documentară a Chişinăului. 

 Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare documentară a orașului Chișinău. Hrisovul, întocmit pe 17 iulie 1436 la Vaslui, reprezintă cea mai veche atestare documentară a Chişinăului.

Transcrierea textului din hrisovul emis de domnitorii Ilie și Ștefan   pentru Oancea-logofăt

Pentru prima dată, numele de Chișinău a fost pomenit într-un hrisov, mai exact, e vorba de o Carte Domnească de Întăritură. Prin acest act, domnii Țării Moldovei Ilie și Ștefan au dat și i-au întărit lui Oancea-logofăt pentru credincioasă slujbă mai multe sate pe Răut, Ichel și Bâc, între care Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.

În document se precizează printre altele unele repere de stabilire a hotarelor de moșie „...și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii”. Se presupune că izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Măzărache, acolo unde s-au construit primele case ale localității, iar acum se află cea mai veche biserică din Chișinău. Multă vreme acest document nici nu se afla în Republica Moldova. Se știa doar că zace undeva în arhivele Poloniei.

 

Piatră amplasată pe locul unde, potrivit tradiţiei, se găsea izvorul menţionat în hrisov (aşa-numitul loc de întemeiere al Chişinăului) se află la poalele Colinei Măzărachi,  una dintre cele șapte coline ale Chișinăului. Lângă apele naturale din preajma Colinei Măzărachi s-au construit primele case ale Chișinăului.

Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor