Baze de date

Accesul la bazele de date juridice

Serviciul LexExpert


Biblioteca Publică de Drept, filială a Bibliotecii Municipale “B. P. Hasdeu”, a implimentat serviciul Lex Expert.  Serviciul este format din două module, care funcționează paralel, și include training-uri în grup până la 6 persoane, în cadrul cărora se utilizează tehnici și subiecte ce țin de utilizarea computerului, internetului. Acestea fiind bazele de date juridice (MoldLex, EBSCOhost, HeinOnline, sintact.ro , Legislația țărilor CSI), utilizarea serviciilor electronice  oferite de instituțiile statului.

Baza de date „MoldLex ” conţine acte juridice ale Republicii Moldova cu caracter normativ-public în limba română şi rusă,скачанные файлы începând cu anul 1989, inclusiv toate codurile, actele internaţionale la care Moldova este parte şi alte acte în vigoare adoptate până la 1989. Actele sunt sistematizate şi aranjate conform Clasificatorului General al Legislaţiei, adoptat prin Legea nr. 1325-XIII din 25.09.97. În baza de date, actele juridice se păstrează la momentul adoptării lor (arhivă) şi în stare actualizată (la zi). Actualizarea bazei de date „MoldLex ” în cadrul BPD se face săptămânl, în fiecare zi de luni. Informaţia este sistematizată conform următoarelor compartimente:moldlex

 • Legile Republicii Moldova;
 • Hotărârile Parlamentului;
 • Hotărârile, dispoziţiile şi ordonanţele Guvernului;
 • Decretele Preşedintelui Republicii Moldova;
 • Hotărârile Curţii Constituţionale;
 • Curtea de Conturi;
 • Acte internaţionale
 1. Acorduri, Tratate
 2. Convenţii
 3. Acte CSI
 • Ministerul Finanţelor
 1. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat
 2. Suprav. Asigurări şi FNP
 3. Comisia Interdepartamentală. Maşini de casă şi control
 • Ministere şi autorităţile administraţiei centrale
 1. Actele Băncii Naţionale
 2. Ministerul Justiţiei
 3. Ministerul Economiei și Infrastructurii
 4. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
 5. Ministerul Afacerilor Interne
 6. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
 7. Ministerul Apărării
 8. Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării
 9. Ministerul Finanţelor
 10. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
 11. Biroul Naţional de Statistică
 12. Serviciul Vamal
 13. Serviciul Standardizare şi Metrologie
 14. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare
 15. Comisia Electorală Centrală
 16. Comisia Naţionlă de Asigurări Sociale
 17. Camera de Licenţiere
 18. Agenţia Naţională a Reglementărilor în Energetică
 19. Agenţia Relaţiilor Funciare şi Cadastru
 20. Agenţia Naţională. Reglementări în Telecomunicaţie şi Informatică
 21. Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile

 Baza de date „ EBSCOhost ” este un serviciu de referinţe online accesibil prin

ehost_bp1 intermediul internetului, ce oferă acces la o colecţie de baze date. Aceste baze de date pot avea un conţinut academic multidisciplinar, specializat pe un anumit domeniu sau enciclopedic şi cuprind articole din publicaţii periodice (rezumate şi/sau full text), cărţi, referinţe, citaţii, rapoarte, cercetări, studii de piaţă, studii de caz, imagini şi hărţi.

Reviste: 9828

Reviste full text: 5875

Domenii: artă, literatură, ştiinţe sociale, ştiinţe umanistice, biblioteconomie, ştiinţa informării, ştiinţe politice, drept, istorie, biologie, chimie, fizică, geografie, informatică, inginerie, matematică, medicină, agricultură etc.

 

Baza de date „HeinOnline ” a fost lansată pe piaţa informaţională a S.U.A. în anul 2000kb40-6 de către compania William S. Hein&Co., Inc. Astăzi HeinOnline  este considerată cea mai comprehensivă bază de date ce conţine reviste juridice publicate de cele mai prestigioase universităţi americane, europene, inclusiv cele editate de barourile de avocaţi. De asemenea, baza de date cuprinde monografii şi antologii din domeniul jurisprudenţei. Publicaţiile incluse sunt reprezentate în formă digitizată şi corespund exact versiunii în original a fiecărui articol/publicaţie, absolut identic apariţiei în format tipărit. Colecţia de reviste cuprinde primele volume ale fiecărui titlu până la apariţia curentă, astfel reprezentând ediţiile complete ale tuturor revistelor (ex. Yale Journal of International Law 1974 – 2005, Houston Law Review 1963 – 2006 ).

HeinOnline  este o sursă pentru materialele juridice tradiţionale (cazuri raportate, statute, regulamente guvernamentale, revizuiri ale dreptului academic, jurnale şi reviste de drept comercial, tratate clasice), documente istorice, guvernamentale şi politice, dezbateri legislative, rapoarte legislative şi executive, convenţii internaţionle, rapoarte şi alte documente ale organizaţiilor internaţionale. Baza de date include mai mult de 100 de milioane de pagini de materiale într-un fromat online, complet accesibil bazat pe imagine. Toate materialele de pe HeinOnline  sunt disponibile ca PDF-uri care pot fi descărcate şi căutate în documentele originale şi complete.

 

Sintact.ro  oferă toate informațiile de care ai nevoie: peste 10 milioane de hotărâri maxresdefaultjudecătorești de la toate instanțele naționale, legislația românească și europeană, fluxuri (civile și fiscale), comentarii ale specialiștilor și somităților în domeniul pe marginea principalelor legi și coduri, edițiile complete ale revistelor române de drept și multe alte informații juridice necesare unei documentări complete a cazurilor tale. În plus, poți accesa aceste informații de oriunde și de pe orice dispozitiv, tot ceea ce ai nevoie fiind doar o conexiune la internet. Cu peste 10 milioane de hotărâri judecătorești definitive, 15.100 de articole din 8 ediții complete ale revistelor de specialitate, 451 de diagrame interactive și 77 de seturi de comentarii de autor (23,137 comentarii lanivel de articole), Sintact.ro  este platforma cu cel mai vast conținut juridic din România. Sintact.ro  este instrumentul esențial pentru consultarea doctrinei, jurisprudenței și legislației, pentru că este conceput cu funcții avansate de căutare, care simplifică și accelerează procesul de documentare juridică. Adresându-se în mod special avocaților, magistraților, notarilor și economiștilor, Sintact.ro  îți pune la dispoziție cea mai mare bază de informații juridice din România, dar și noutățile relevante din domeniu. Ajungi la informațiile de care ești interesat într-un timp record, utilizând funcția de căutare progresivă. Simplifici semnificativ procesul de documentare juridică prin intermediul algoritmilor avansați, care îți afișează informațiile relevante din cea mai vastă și complexă bază de date juridice din România. Căutarea se face în:

 • Peste 10 milioane de hotărâri judecătorești definitive din ultimii zece ani (toate orientările jurisprudențiale din România);
 • 77 de seturi de comentarii ale specialiștilor pe marginea codurilor și principalelor legi (peste 23.317 de comentarii la nivel de articole);
 • 451 de diagrame grafice interactive (drept fiscal și drept civil);
 • 15.100 de articole din 8 ediții complete ale revistelor de specialitate;
 • Peste 210.000 de acte normative și alte surse publice de informație juridică. Selectezi criteriile pentru o căutare amănunțită și folosești căutarea inteligentă în interiorul documentelor pentru a nu mai parcurge sute de pagini sau consulta alte zeci de surse de informații.

 

Baza de date „Legislația țărilor CSI ” conține coduri, legi și alte documente de zaconodatelstvo_stranreglementare din cele 11 țări CSI. Secțiunea „Relații internaționale” include documente ale organizațiilor internaționale, dintre care membrii sunt țările CSI. Dacă documentul a fost adoptat într-o ediție nouă, baza de date conține toate versiunile anterioare. Baza de date conține, de asemenea, documente pierdute, suspendate și inoperante, precum și documente care nu au intrat încă în vigoare. Documentele incluse în baza de date sunt selectate de specialiști calificați ai serviciului juridic al companiei SoyuzPravoInform. Baza de date nu include documente privind numirea, atribuirea, formarea comisiilor și comisiilor și alte documente cu caracter ne-normativ. Aceste documente, dacă este necesar, sunt furnizate la cererea utilizatorului. Fiecare document are o fișă de informații, care reflectă detaliile acesteia: tipul documentului, data adoptării și intrarea în vigoare, numărul documentului, organizația de publicare, sursa publicării, data ultimei ediții, informații privind înregistrarea la Ministerul Justiției. Dacă este necesar, documentele sunt însoțite de observații ale specialiștilor.

* Pentru informaţii adiţionale adresaţi-vă la bibliotecarul de referinţă sau la tel 022 275393!

Pagini: 1 2 3  
Bibliotec@Ta
Înregistare on-line Solicitare înstruire Solicitare achiziţie BPD Ajutor